PHP’de Resim İşleme ve Resim Üretimi (2.Bölüm)

PHP’de Resim İşleme ve Resim Üretimi (2.Bölüm)
Ekim 08 15:58 2012 Bu yazıyı yazdır

Merhaba! Daha önce resim işleme ve resim üretimi ile ilgili genel bazı bilgileri verip aynı zamanda uygulama yaptığımız yazımızın ikinci bölümünü göstermemizin zamanı geldi diye düşünüyorum.

1.Bölüme ulaşmak isteyenler için.

Görüntü Yaratmak: imagecreate()

Oluşturulan tuval için bir de resim görüntüsü yaratmak gerekecektir. Bunun için bazı fonksiyonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bir resmi yaratmak için imagecreate() fonksiyonu kullanılmaktadır. Kullanılan iki parametresi bulunmaktadır.

Örnek:

Görüntü oluşturmak

Yukarıdaki kodlar, görüntü oluşturan PHP kodlarını belirtmektedir.

Bu programın çalıştırılması için oluşturulan görüntünün ekran çıktısı alınması gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise, HTML etiketlerinden biri olan resim çağırma etiketi,

kullanılacaktır.

Yukarıdaki tek satır kod, goruntu.php dosya adı ile kaydedildikten sonra çalıştırılıp ekran görüntüsü alınır ise, aşağıdaki görüntü elde edilecektir.

Görüntüyü Renklendirmek : imagecolorallocate(), imagefill()

Görüntü tuvali ile birlikte bir görüntü oluşturmayı öğrendik. Oluşturduğumuz bu görüntünün renkli olmasını isteyebiliriz. Bu durumda görüntü renklendirme ile ilgili bazı fonksiyonları kullanmak gerekecektir. Aşağıdaki örnek, oluşturulan resim dosyasının rasgele olarak renklendirilmesini göstermektedir.

Yukarıdaki fonksiyon parametreleri resim ve renkleri temsil etmektedir. 3 adet renk parametresi olmasının sebebi, RGB (RED, GREEN, BLUE) renk uzayını temsil eden 0 ila 255 arası olan renk tonlamalarının belirlenmesi gerekliliğidir.

Görüntü Üzerine Metin Yazmak : imagestring()

Görüntü üzerine metin yazma işlemi çok sık kullanılan bir yöntemdir. Sıfırdan yaratılmış olsun, dosya yükleme işlemi ile sunucuya gönderilmiş olsun, her türlü resim üzerinde metin yazdırma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Yukarıdaki program çalıştırılıp ekran görüntüsü alınırsa, aşağıdaki şekil görülecektir.

Görüntü’ye metin ekleme


imagestring() fonksiyonu çeşitli parametrelerden oluşmaktadır. Bu parametrelerin anlamları şu şekilde tanımlanabilmektedir:

Parametreler içinde bulunan resim, imagecreatetruecolor() fonksiyonunun döndürdüğü resim verisidir ve işlem yapılacak resim dosyası olarak da nitelendirilmektedir.

3.bölümde görüşmek üzere!

  Yazı şöyle etiketlendi:
  Kategoriler:
A.Gökhan, M.Sc.
A.Gökhan, M.Sc.

My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com

Daha fazla yazı görüntüle
Yorum yaz

0 Yorum

Henüz yorum yok

Tartışma başlatabilirsin.

Yorum ekle

*